Met een dieptemeter voorkom je dat je de bodem raakt. Op zee, maar ook in rivieren of ander water kan het zijn dat er ineens gesteente op de bodem ligt of een heuvel in het zand, wat voor het varen met je boot gevolgen kan hebben. Met een dieptemeter behoud je de onderkant van je boot en de schroef. Dat scheelt kosten en het vaart een stuk prettiger als er gewoon doorstroom is! Bij Boottotaal bieden we dieptemeters van Humminbird, Garmin en Nasa Marine, waaronder ook draadloze dieptemeters.
Waarom een dieptemeter op je boot plaatsen? Een dieptemeter koopt je ter voorkoming van het vastlopen in zand en stenen in het water. Vaart je met je boot te dicht langs de oevers of is er een onverwacht obstakel op de bodem, dan kan de dieptemeter je waarschuwen. Het varen in zand of op gesteente doet de schroef van je boot niet ten goede. je voorkomt met een dieptemeter dus schade aan je bood en daarmee bespaart je uiteindelijk een hele hoop geld. Het helpt je ook zeker om veilig en zelfverzekerd te varen en watersport uit te oefenen. Dieptemeters zijn geschikt voor op zee en in ondiep water. Ideaal dus voor vissers, maar ook watersporters, recreanten en schippers.
Welke draadloze dieptemeter boot je zou moeten kopen is uiteraard geheel afhankelijk van wat je eist van het product. Wil je puur de diepte meten of wilt je meer gegevens kunnen zien? Wat ook meespeelt is op welk water je wilt varen en wat voor soort boot je heeft. Voor je bij ons een dieptemeter koopt, adviseren wij je eerst:
Een goede dieptemeter boot maakt ook goed inzichtelijk hoe de contouren en hardheid van de bodem is op de plekken waar je vaart. De temperatuur van het water en de diepte worden uiteraard ook gemeten. En geeft ook aan waar vissen zich bevinden. Een draadloze dieptemeter met sonar is in principe voldoende. Het apparaat stuurt een signaal via de transducer naar de bodem van het water, een bundel wordt vervolgens weerkaatst en weer opgevangen. Die bundel is in te stellen in verschillende frequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe compacter de bundel en dus hoe preciezere informatie je krijgt.
Het monteren van een dieptemeter op een motorboot of zeilboot kan een waardevolle toevoeging zijn voor elke bootliefhebber. Het helpt niet alleen om de diepte van het water onder de boot te meten, maar kan ook bijdragen aan de veiligheid en navigatie. In dit artikel bespreken we de verschillende stappen en overwegingen bij het monteren van een dieptemeter en welke modellen het beste zijn volgens Boottotaal.
Een dieptemeter is essentieel voor:
Veiligheid: Voorkom dat je boot vastloopt in ondiep water.
Navigatie: Helpt bij het navigeren in onbekende wateren.
Vissen: Ideaal voor het vinden van visrijke gebieden.
Kies de Juiste Locatie:
Zorg ervoor dat de dieptemeter niet in de buurt van andere elektronica wordt geplaatst die storingen kan veroorzaken.
Kies een locatie die gemakkelijk toegankelijk is en waar de sensor vrij watercontact heeft.
Voorbereiding van de Montage:
Verzamel alle benodigde gereedschappen en materialen zoals een boormachine, schroeven, en afdichtingsmiddelen.
Lees de handleiding van de dieptemeter zorgvuldig door.
Installatie van de Sensor:
Boor een gat op de gekozen locatie voor de transducer. Zorg ervoor dat het gat goed is afgedicht om lekken te voorkomen.
Bevestig de transducer stevig met schroeven en gebruik afdichtingsmiddel om waterdichtheid te garanderen.
Montage van het Display:
Monteer het display op een goed zichtbare en bereikbare plaats.
Sluit de bedrading aan volgens de instructies in de handleiding.
Test de Dieptemeter:
Test de dieptemeter in het water om ervoor te zorgen dat deze correct werkt.
Controleer de nauwkeurigheid van de metingen en pas indien nodig de instellingen aan.
Het kiezen en monteren van de juiste dieptemeter kan je vaarervaring aanzienlijk verbeteren. Door de bovenstaande stappen te volgen en een gerenommeerd model te kiezen, ben je verzekerd van een betrouwbare metgezel op het water.
Mocht je nog vragen hebben over hoe je een diepte meter in je boot monteert lees dan gerust ons blog in het kenniscentrum. Hierin staat in 10 stappen uitgelegd hoe je dat doet. Een dieptemeter koop je niet zomaar en wij snappen dat de keuze van welke soort dieptemeter nog wel lastig kan zijn. Je mag altijd contact met ons opnemen via [email protected] of vraag specialistisch advies via 0418 - 51 40 18.